פסטיבל הג'אז באילת

פסטיבל הג'אז באילת בצל המלחמה : לא תהיה התייחסות לפסטיבל הג'אז באילת עקב המלחמה. פשוט משום שבמצב כזה התנאים האובייקטיביים שונים, וקשה לשפוט על-פיהם. מצד שני אולי היה ראוי אם הפסטיבל היה מקדיש למען אנשי הצפון, עושה להם כניסה חינם או חבילה מאוד מוזלת במחיר זעום תוך התגייסות של האילתים למען אנשי הצפון.

חשוב לציין שחלק ניכר מאזרחי ארצנו סבלו מהמלחמה הזו ו"ג'סטות" כאלו לא רק שיקדמו את הג'אז בארץ אלא יסייעו מאוד לאווירה בעולם המוזיקה הישראלית. כל הכבוד למארגנים על כך שלא עצרו למרות הביטולים ולמרות הכל המשיכו את הפסטיבל עד הסוף. ההצגה היתה חייבת להמשך והיא נמשכה.

מוזיאון הדלתא בלוז

מוזיאון הדלתא בלוז, פתוח כבר כעשרים שנים ויש לו אף אתר אנטרנט. המוזיאון נפתח בשנת 1979 וגדל בקצב מרשים, כיום מבקרים בו עשרות אלפים מידי שנה. המבנה שמשמש את המוזיאון הוקם ב-1918 ושימש כתחנת רכבת. מאז המבנה שופץ ללא הכר כמובן, בשביל להשמיש אותו למטרת מוזיאון. המוזיאון ממוקם באיזור קלארקסדייל, מיסיסיפי, מקום הולדתם של רבים מגדולי הדלתא בלוז כמו מאדי ווטרס, ג'ון לי הוקר ואחרים.

המוזיאון שואף להציג את המוזיקה של הדלתא, הבלוז, הביצועים שלה לאורך השנים והשפעתה על תחומים מוזיקליים אחרים. מאיזור הדלתא גדלו מוזיקאים רבים בתחומים רבים, ובמידה רבה אפשר לומר שהבלוז של הדלתא היה במשך שנים מקור ההשראה העיקרי שלהם עליו גדלו. אמן הסול שנחשב לאחד מאבותיו, סאם קוק, הוא אחת הדוגמאות להשפעה של הדלתא בלוז על סגנונות כמו מוזיקת הסול. המוזיקה השפיעה גם על הבלוגראס והרוק, לראייה אפשר לראות את אמני הרוק שאינם מכחישים לרגע השפעות של אמני דלתא בלוז, כולל אלבומי הוקרה כמו זה שעשה אך לפני שנה אריק קלפטון על רוברט ג'ונסון.

מוזיאון הג'אז, ניו אורלינס

הסופה "קאתרינה" גרמה לנזקים אדירים לניו-אורלינס, בין השאר נפגעו גם מוזיקאים ואפילו מוזיאון הג'אז. לפני הסופה המוזיאון היה בקטע של הגדלת הפופולאריות, ואף סרטון נחמד כגון זה הופץ ברחבי האנטרנט.

אפשר לקוות שהמוזיאון יחזור לעצמו לפחות לאור החשיבות של מאות ואלפי מוזיקאי ג'אז שצמחו משם והגדירו את הג'אז החל מסוף המאה ה-19. הסרטון מדבר על כמה וכמה מהחשובים, כגון סידני בשה ולואיס ארמסטרונג, וכולל גם סרטון תהלוכה נדיר מ-1929 שבו נגני גאז צועדים בתהלוכה בתוך המון אדיר ומנגנים את הג'אז. אפשר לראות את עומק ורוחב הארכיונים האדירים שיש שם, בתקווה שהסופה לא פגעה באוצר התרבותי הזה.

סטיבי ריי וואהן

היום לפני 16 שנים הלך לעולמו סטיבי ריי וואהן. בגיל צעיר מאוד כבר אובחן אצלו כשרון אצל הקרובים לו, כשרון שהמשיך לפתח למעשה עד ליום מותו. מקום הולדתו, אוסטין, טקסס, היה מקום מלא בבלוז ורוק בעת נעוריו בשנות השישים ובתחילת שנות השבעים הוא עזב את בית הספר והחל לפעול בסצנה המקומית כנגן. בגיל 20 בשנת 1974 הוא מצטרף ללהקת הקוברה, הלהקה המשמעותית הראשונה שלו שאיתה גם זוכה בפרסים מקומיים ובהכרה מקומית באוסטין טקסס, כהלהקה היא אחת החמות שיש.

בגיל 23 הוא עובר ללהקת Triple Treat, שמונהגת ע"י הזמרת Lou Ann Barton, להקה איתה יישאר עד סוף הקריירה כשלמעשה הלהקה "Double Trouble" שליוותה אותו היתה המשך שך הלהקה ההיא סטיבי ריי כשהחל להנהיג את הלהקה ולעצב אותה לסגנונו שינה את שמה. בשנת 1982 בהופעה פרטית עבור להקת "האבנים המתגלגלות" זכה לתשואות מהרוקיסטים הותיקים שהיו שם, אחד מהם, דייויד בואי זימן אותו להקלטות של אלבום חדש Let's Dance שבואי עמל עליו. סטיבי ריי ולהקתו זכו לחוזה עם מגלה הכשרונות ג'והן המונד והשאר היסטוריה, סטיבי ריי זכה להכרה בשנים שלאחר מכן כגיטריסט הטוב בעולם לדעת רבים, והוציא עם להקתו מספר לא מבוטל של אלבומים. בשנת 1990 בגיל 46 סטיבי ריי הלך לעולמו בתאונת התרסקות מטוס.

בלוז מוקדם

אחד האתרים המעניינים לבלוז מוקדם. חומרים מהאתר מפורסמים בספר שכתב אחד מבעלי האתר, ויש הרבה חומרים מעניינים, למשל דף העוסק בסוגיית ההגדרה של הבלוז, הרקע שלו, התפתחות כרונולוגית לפי שנים של נקודות בזמן שלפי דעת הכותב היו חשובות, כתבה אודות הליריקה של הבלוז, רשימת 20 השירים הגדולים של הבלוז המוקדם לדעת בעלי האתר, היכל תהילה קישורים, רשימה קצרה של חוקרים, ועוד דברים מעניינים כגון אלו.

בלוג של בלוז מוקדם אפשר למצוא במותק איפה היית כל כך הרבה זמן? בלוג שכולל מלבד הפצה לא ממש חוקית של קבצי אמ פי 3 גם דעות של בעל הבלוג לגבי הבלוז המוקדם ואמנים מעניינים ולא ידועים ששווה פעמים רבות להקשיב למוזיקה שלהם.

יש גם אתר שמתייחס יותר לבלוז מאוחר יותר.