ראיון עם אבינעם #3 – בוני גיטרות

עם אבינועם עשיתי בעבר פעמיים ראיונות. הראיון הראשון שעשיתי עם אבינעם בשנת 2008, היה אודותיו כיוצר, וכלל תובנות רבות הנוגעות למוזיקה בישראל ולדרך שבה אנו מסתכלים על מבצעים, יוצרים, "קאברים".בראיון השני עם אבינעם בשנת 2011 , היו תובנות רבות לגבי משוררים, אמנים ובשוליו אודות סצנת ה"אינדי" אותה ניתח אבינועם.

בזמן שהראיון נכתב זו הייתה בגדר נבואה או הערכה לעתיד לבוא, שמאז התגשמה: סצנת ה"אינדי" או "אלטרנטיבי" הישראלית אכן דעכה, לא נותר שריד לסצנה במבנה שהייתה אז ומעט מאוד אם בכלל הותירה לקאנון הישראלי. אחד הדברים שאבינועם התעמק בו מאז הוא עולמם המורכב של הגיטרות. גם נגני גיטרה גדולים שמנגנים על גיטרות במשך שנים ומתפרנסים מהן, לפעמים חומקת מהמודעות שלהם שאלת הגיטרה עצמה.

אם נשאל שאלה כמו "מדוע 2 גיטרות מאותו דגם ייצור, אותה שנה, אותה חברה ובכל זאת אחת טובה מהשנייה ובהרבה?" אפילו אמנים ותיקים לא תמיד יודעים להסביר זאת עד לעומקם של הדברים. להמשיך לקרוא ראיון עם אבינעם #3 – בוני גיטרות

נהרה, סדרת סיפורת מבית ספריית בית אל

אין יותר כייף בעיני מאשר לנסות ולראות את הדברים בהתהוותם האמנותית והחברתית, הדברים שקורים. על כן שמחתי ולכבוד גדול היה לי הראיון עם מרים הופמן, עורכת הסדרה נהרה, סדרת סיפורת מבית ספריית בית אל. הייתה לי הרגשה טובה בפעם הראשונה ששמעתי על הסדרה, שזה מה שאני מחפש לקרוא כבר כמה שנים, ולאחר קריאת הספר הראשון, ממנו כה נהניתי, השתכנעתי שאני חייב לראיין מישהו שמצוי מאחורי הקלעים ויכול לספר מניין הגל הזה מגיע.

הראיון היה מאלף. אני מקווה שההוצאה לאור ימשיכו להוציא ספרים כאלו, אני חושב שהם עלו על משהו יפה מאוד. התשובות של מרים מודגשות, שאלותיי בכתב רגיל.

מרים, ראשית אשאל, מהו שם הסדרה הרשמי?

נהרה. סדרת סיפורת מבית ספריית בית-אל.

מה הרקע ליציאת הסדרה ומהי מטרת הסדרה?

ההוצאה משיקה את הסדרה כחלק ממהלך כולל של פתיחת השורות לכותבים חדשים, המתעניינים וחוקרים את מציאות חיינו כיהודים, כמאמינים, כישראלים.

השאיפה היא ליצור במה ובית חם ליצירה אמונית חדשה ומחדשת, שתהווה תשובה תרבותית וערכית המתאימה לקהל רחב של קוראים, שיגלו בה את עצמם ואחרים במבט חדש ומרענן. להמשיך לקרוא נהרה, סדרת סיפורת מבית ספריית בית אל

ראיון עם אבינעם #2

בדצמבר 2008 ערכתי ראיון עם אבינעם לסרי לראשונה. למעלה משנתיים חלפו, ולאחר שראיתי אותו מופיע במחווה לשמשון חלפי שנערכה בלבונטין-7 הסתקרנתי מאוד. מאוד נהניתי מאבינעם, הגישה שלו והדרך שבה הציג את הקטע שלו. במבט לאחור לראיון הקודם הסתקרנתי לראות ולהעמיק בדיון של עמדותיו ותפיסותיו ולשמחתי היה ראיון מרתק ומפרה-מעורר מחשבה במגוון נושאים.

לאבינעם ביקורת רבה כלפי ה"אינדי", הוא סבור שמונח ה"אינדי" זו בדיחה המשווקת באינטרנט על ידי קומונה של מספר בלוגרים, שיוצרים הייפ המוגדר כסצנה. הוא סולד מהגישה המקובלת לקאברים ואינו רואה עצמו שותף לעניין, ולא חוסך ביקורת מהדור הצעיר של המוזיקאים של העשור האחרון.

אבינעם, ראיתי אותך לאחרונה במחווה לשמשון חלפי שהייתה בלבונטין-7. אני די הופתעתי לראות מוזיקאים מדורות שונים, בשנות ה-20,30,40,50,60 לחייהם, לכל עשור היו נציגים. מה דעתך על התופעה הזאת?

אני רואה את זה כתהליך טבעי. בכלל, אם לא להיות יותר מדי פסיכולוג, תשים לב שכל דור מתרחק מעט מהעשור הקודם שלו, מחפש את העדכני והחדש ומקבל את היותר ותיק כנוסטלגיה או קלאסיקה. לכשעובר הזמן, אותו עשור שהוזנח נכנס לתקופות הקאמבק והטרנד שלו ואחר כך נטמע עם מוזיקה ישנה יותר. להמשיך לקרוא ראיון עם אבינעם #2

ראיון עם יובל רון / אזרחי העתיד

אני עוקב מספר שנים אחר ההרכב אזרחי העתיד, וכבר מזמן חשתי שיש בהם הרבה פוטנציאל והרבה מה להגיד ולהתכתב עם מה שקורה היום במוזיקה בעולם, ובמשך הזמן הם מממשים את אחד ההרכבים היותר מעניינים בג'אז בישראל כיום, אשר מתחבר למוזיקה צעירה ותוססת ועדיין שומר על עקרונות ותחכום המגיעים מעולם הג'אז.

נפגשתי עם יובל רון מההרכב Residents of the Future, לראיון אודות המוזיקה שלהם. ההרכב משיק אלבום חדש ממש בימים אלו מופע ההשקה במועדון לבונטין-7 ביום שני הקרוב 16.11 (פרטים מלאים בתחתית הפוסט).

Residents of the Future
צילום: אור איתן

Residents of the Future

נתחיל בשאלה לגבי הלחנה מודרנית. בעבר המלחין היה יושב מול תווים בלבד. היום יש אתגרים טכנולוגיים, למשל, מוזיקאים שמגיעים מהשפעות שונות, וצריך להתחשב בזה. אצלכם שמתי לב שיש דגש על הלחנה וחומר מקורי. איך זה בא לידי ביטוי במוזיקה שאתה מלחין?

ההשפעות שאני סופג עוברות תהליך פיוז'ן בראש. זה קורה באופן לא מודע, היתוך, זה לא שאני חושב "היום אני רוצה פרוגרסיב רוק, או ג'אז או פיוז'ן", זה לא עובד ככה. אני שומע סוגים רבים של מוזיקה. אני סופג השפעות פרוגרסיב, ג'אז מודרני, פיוז'ן, מלחינים מודרניים, אוונגרד, אני גדלתי על מטאל, אך בסופו של דבר, אני לא מחפש לעשות אף אחד מדברים אלו באופן מודע. להמשיך לקרוא ראיון עם יובל רון / אזרחי העתיד

אפשר לרקוד לזה! ראיון עם הרולד רובין

הרולד רובין הוא דמות יוצאת דופן בעולם האמנות הישראלי. כששמעתי שהסקסופוניסט האוונגרדיסט הבריטי אוון פרקר מגיע לארץ למופע במועדון לבונטין-7 בתל אביב, החלטתי שזה הזדמנות מצוינת לראות את המופע. המופע היה ג'אם ג'אז חופשי שהותיר רושם עמוק. באתי לראות את פרקר, אך בנוסף לכך "גיליתי" לעצמי את הרולד רובין.

רובין ניגן בקלרינט והרשים אותי מאוד, היה הגיון אחר במוזיקה שלו, חשבתי לעצמי שהוא מגשר בין הכאוס לבין ההיגיון, משם המשכתי לאלבום שלו באותו הזמן, One Voice, שהפך לטעמי אחד מהאלבומים הכי טובים שיצאו בעולם בתחום הג'אז החופשי של העשור האחרון.

לאחר ששמעתי על סרט חדש עליו ששודר לאחרונה, חשבתי שזו הזדמנות טובה לבקש ממנו לראיין אותו על ג'אז חופשי ואמנות, הייתי מאוד סקרן לגבי התובנות שהוא יכול לחלוק והייתה לי הרגשה שהראיון, אם יתבצע, יותיר בי חותם עמוק, ואכן כך היה. לשמחתי הרבה הוא הסכים.

הרולד רובין

הרולד רובין (תמונה באדיבות גנגי )

להמשיך לקרוא אפשר לרקוד לזה! ראיון עם הרולד רובין