ארתה פרנקלין #3 (1964-1966)

אלבום 7: Runnin' Out of Fools

סגנון: פופ (1964)

רקע:

אלבום נוסף לארתה בקולומביה, וניסיון ראשון לצאת מהג'אז והבלדות למוזיקה פופולארית של התקופה.

האלבום כולל ביצועים רבים לשירים פופולאריים, למשל The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss) שהיה להיט זה לא מכבר ב1964 לבטי לאוורט , i can't wait untill i see my baby's face שבוצע על ידי ביבי וושינגטון בשנת 1963, "How Glad I Am" להיט של ננסי וילסון, Walk On By שהיה להיט לדיון וורביק בשנת 1963. "Every Little Bit Hurts" שהיה להיט בשנת 1964 לברנדה הולווי, "You'll Lose a Good Thing"  שבשנת 1962 לברברה לין אוזן היה להיט, "It's Just a Matter of Time" משנת 1959 שברוק בנטון הצליח איתו , "My Guy"  שהיה להיט של מרי ווילס בשנת 1964.

בקצרה נאמר כי ארתה ביצעה באלבום גרסאות לשירים שהצליחו ממש בשנים האחרונות שלפני כן. להמשיך לקרוא ארתה פרנקלין #3 (1964-1966)

ארתה פרנקלין #1 (1956-1962)

כתבה עם מותה של הזמרת ארתה פרנקלין , שמטרתה לסקור את האלבומים.

אלבום 1:  Songs Of Faith

סגנון: גוספל , שנה 1956

רקע
ארתה פרנקלין נולדה בממפיס, טנסי בשנת 1942. בשנת 1946 האב, סי.אל. פרנקלין, מונה לעמוד בראש הכנסיה הבפטיסטית "בית אל החדשה" בדטרויט. הכנסיה היתה מחוברת מאוד לפעילות חברתית ולמוזיקה, עם פרנקלין האבא, המקהלה של הכנסיה היתה לשם דבר בתחום.

בשנת 1956 והיא בת 14 בלבד , אביה של ארתה פרנקלין, שתמך בכשרונה לכל אורך הדרך, הקליט איתה את האלבום הראשון שלה שהופץ על ידי חנות תקליטים מקומית מעין "הוצאת בוטיק".

ארתה מלווה עצמה בפסנתר עם מעט קולות רקע של צוות הכנסיה. האלבום הוקלט בהקלטה "חיה", ובו קטעים שונים בסגנון גוספל, שמחוברים לרקע ולגורמים המוקדמים להשראה של ארתה פרנקלין וכשרון הנגינה והשירה שלה.

באלבום עיבודים ליצירות שונות מפס הקול של הכנסיות הדרומיות בארה"ב, החל ממזמורים כנסתיים מהמאה ה-18 , דרך קטעים של תומאס א. דורסי (Thomas A. Dorsey), אבי הגוספל המודרני משנות ה1930-ים ועד שירים חדשים עוד יותר של מלחינות בנות זמנה וזמרי מחאה, שמיצגים את המאבקים החברתים שמהוים גורם ברקע של ארתה והכנסיה.

האלבום חושף טפחים שונים מכשרונה של ארתה פרנקלין הצעירה. להמשיך לקרוא ארתה פרנקלין #1 (1956-1962)

הפמיניזם וג'אז: rosetta reitz

השבוע הלכה לעולמה רוזטה רייטס. רייטס שנולדה בשנת 1924, היתה פמיניסטית מוצהרת, ונקודת המבט שלה היתה תמיד פמיניזם, ובאה לידי ביטוי במאמרים היסטוריים, ליינר נוטס, ובכל דבר הנוגע למוזיקה שעסקה בו. למול עיניה של רייטס בחזונה עמדו מספר משימות, שכל אחת ואחת מהן באה לידי ביטוי עם העצמיות הפמיניסטית שלה. פועלה עסק אם כן בדברים הנוגעים לדבר, היא חיפשה השפעות של נשים, רצוי בעלות מה שהיא כינתה "עוצמה", ואולי יותר מדוייק לומר שזוהי טאוטולוגיה לדידה, הנשים המשפיעות היו בעלות העוצמה הזאת זה פחות או יותר הבסיס שעליו התבססה רייטס.

הבעייה שאם נמשכים לנראטיב של רייטס, הרי שכל הנשים בשנות העשרים היו בעלות עוצמה. שהרי בשנות העשרים של המאה העשרים, היו אלו זמרות הואודוויל והבלוז הגדולות שהובילו את עולם הג'אז ועולם המוזיקה הפופולרית. זמרות כמו Bessie Smith , Ma Rainey, Ethel Waters, Clara Smith, Victoria Spivey ושורה של עשרות זמרות אפריקאיותאמריקאיות אחרות הניחו את היסודות של השירה במוזיקה של המאה העשרים, אך למרות זאת נשכחו. אך עצם העובדה שזמרות ענק אלו נשכחו אינה בהכרח עניין של שוביניזם, ואני אסביר את העניין הזה בהמשך. להמשיך לקרוא הפמיניזם וג'אז: rosetta reitz

פול וינטר – Paul Winter

פול וינטר החל דרכו כג'אזיסט. ההקלטות הראשונות עבור קולומביה היו נטולות סממנים של רומנטיקה, ג'אז ישיר וטהור. בין סוף שנות החמישים לתחילת שנות השישים הרכבי שישייה עם מוזיקת ג'אז אדוקה היוו עדיין את הבסיס העיקרי של הג'אז, ווינטר היה עמוק במיינסטרים: גם מבחינת המוזיקה שעשה וגם מבחינת הלייבל: Columbia, לא פחות ולא יותר. האלבומיםם Jazz Premiere משנת 1961 והאלבום New Jazz On Campus שנה לאחר מכן היו ג'אז שלא מרמז מידי על ההמשך העתיד לבוא. ממש לאחר מכן וינטר החל בפנייה לכיוון מוזיקה לטינית. הפנייה הזו למוזיקה לטינית היא דבר די נפוץ, המוזיקה הלטינית היא שילוב של רומנטיקה עם מגוון מקצבים שנותן לה ניחוח מיוחד. אמני ג'אז רבים פנו אל הכיוון הזה לאורך השנים, עד כי הפך הכיוון הזה לברירת מחדל עבור הללו שרוצים לייצר צליל חדש שישבור צליל מיינסטרימי. בנוסף יש יתרון למוזיקה הלטינית עבור חובבי ג'אז שלא אוהבים ליריקה, בצורה כזאת ממילא הזמרים לא שרים באנגלית וככה השירה שלהם היא חסרת משמעות כמו סקאט ואז אפשר יותר בקלות להתייחס לקול המזמר ככלי נגינה ללא משמעות למילים. האלבום The Sound Of Ipanema משנת 1964 נשמע כמו הרבה אלבומים לטינים אחרים כמיטב המסורת של חובבי הסגנון.

ההשפעות הברזילאית היו ככל הנראה רק שלב בקריירה של וינטר שהוא לא חזר אליו לאחר מכן, אבל שלב שהשפיע מאז על המוזיקה שלו. לא רק שהסקסופון שלו שאב מהרומנטיקה וקיבל צליל יותר מעודן, אפשר לראות באלבומים שלאחר מכן שההשפעה הזאת נשארה באיזשהו מקום. המעבר של וינטר לכיוונים של מוזיקת עולם ולפילוסופיית עידן חדש הגיע לקראת סוף שנות השישים. וינטר הקים להקה חדשה לחלוטין עם ראלף טאונר שהיה שתרם גם בנגינה וגם בכתיבה רבות, בשנת 1970 Winter Consort's Road היה האלבום הראשון שלהם, אלבום בו וינטר החל לחשוף את הצד החדש שלו, שיתגבש בהמשך, מוזיקה שבמקום לבטא את האמנים בלבד מציגה את המוזיקאים כאובייקטים בתוך מרחב שבו יש משתתפים נוספים, כמו שאדם חי בתוך הטבע, גם המוזיקה מבוטאת כחלק מנוף כללי. השיר Icarus מהאלבום הפך להיות הסמל של החידוש של וינטר שעסק במשך השנים בהרחבה של הרעיונות הללו ובשימוש ממשי בקולות מהטבע, קולות של בעלי חיים בתוך המוזיקה כשהצלילים נשמעים כלקוחים ממרחב טבעי גם כשמנוגנים בכלי נגינה.

להמשיך לקרוא פול וינטר – Paul Winter